Oranje sluit jaar af als nummer veertien

Het Nederlands elftal sluit het dramatisch verlopen voetbaljaar 2015 af als nummer veertien van de wereldranglijst. Oranje klom op de donderdag uitgebrachte ranglijst van december wel twee plaatsen, dankzij winst afgelopen maand van de oefeninterland tegen Wales (2-3). De vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland ging niet door vanwege terreurdreiging in Hannover.

Eind vorig jaar stond Oranje nog op de vijfde plaats, terwijl de nationale ploeg kort na het WK in Brazilië zelfs even derde stond. De laatste ranglijst van 2015 wordt aangevoerd door België, dat door de FIFA werd uitgeroepen tot ploeg van het jaar. De 'Rode Duivels' nestelden zich in november voor het eerst in de historie bovenaan. Argentinië sluit het jaar af als nummer twee, voor Spanje (derde) en wereldkampioen Duitsland (vierde). De 'Mannschaft' moest twee plaatsen inleveren, terwijl Spanje juist drie posities omhoog klom.

Turkije mag zich de grootste stijger van het jaar noemen. De ploeg van bondscoach Fatih Terim, die in de EK-kwalificatie het Nederlands elftal aftroefde in de strijd om de derde plaats achter IJsland en Tsjechië, stond halverwege 2015 nog op de 57e plaats van de wereldranglijst. De Turken sluiten het jaar dankzij een knappe eindsprint, die hen naar het EK in Frankrijk bracht, als nummer 21 af. De volgende wereldranglijst wordt op 7 januari gepubliceerd. Oranje komt op 25 maart pas voor het eerst weer in actie tijdens een oefeninterland tegen Frankrijk.

Oranje sluit jaar af als nummer veertien
Oranje sluit jaar af als nummer veertien (Foto: ANP)