Portemonnee wordt niet meer kleiner

Het gemiddelde Nederlandse huishouden had vorig jaar een vermogen van 19.000 euro. Dat was evenveel als in 2013. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 was het vermogen van huishoudens continu gedaald, maar daar is dus een einde aan gekomen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Voor het begin van de crisis had een gemiddeld huishouden 47.000 euro. Tussen 2008 en 2013 daalde dat naar 19.000 euro. Dat is een achteruitgang van 60 procent.

Het vermogen van huishoudens wordt berekend door te kijken naar alle bezittingen. Vervolgens worden alle schulden daarvan afgetrokken. Het belangrijkste bezit van een Nederlands huishouden is veelal het huis. Daarna volgen bankrekeningen. De hypotheek is de belangrijkste schuld. Volgens het CBS zijn er minder huishoudens dan in 2013 die meer schulden dan bezittingen hadden.

Vermogen
Laren is de rijkste gemeente van Nederland. Het gemiddelde vermogen was daar 250.000 euro. In de top 10 staan verder veel kleine gemeenten in Noord-Brabant, zoals Haaren, Oirschot en Sint Anthonis. Daar wonen relatief veel ouderen. Zij hebben flink wat vermogen opgebouwd, aldus het CBS.

De armste gemeente is Lelystad met een gemiddeld vermogen van 1600 euro. Ook de huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben over het algemeen niet veel geld. Daar wonen veel jongeren, uitkeringsgerechtigden en allochtonen.

Het aantal miljonairs is gestegen. In 2014 waren er 157.000 huishoudens die minstens een miljoen euro bezaten. Dat was 6000 meer dan een jaar eerder.

Portemonnee wordt niet meer kleiner
Portemonnee wordt niet meer kleiner (Foto: ANP)