Asscher wil meer 50-plussers aan het werk

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil samen met werkgevers en werknemers concrete maatregelen afspreken waardoor meer langdurig werkloze ouderen aan de slag kunnen.

Hoewel de werkloosheid afneemt, vindt Asscher dat vijftigplussers hierbij achterblijven. Er is dus meer nodig, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer. Hij denkt daarbij onder meer aan netwerkbijeenkomsten, sollicitatietrainingen en scholingsbonnen.

Asscher vindt het verder cruciaal dat er anders gedacht gaat worden over ouderen op de arbeidsmarkt. Hij wil dat het normaal wordt om oudere werknemers aan te nemen. Veel werkgevers nemen nu liever jongere arbeidskrachten aan, omdat die goedkoper en minder vaak ziek zouden zijn.

Boegbeeld
De minister overlegt de komende tijd met werknemers en werkgevers over concrete maatregelen om werkloosheid onder ouderen te voorkomen en werkzoekenden van 50 vijftig jaar en ouder sneller aan het werk te krijgen.

De Tweede Kamer heeft Asscher gevraagd een boegbeeld aan te stellen om negatieve opvattingen over oudere werknemers te bestrijden. De minister is daar mee bezig en laat het de Kamer weten als hij de juiste kandidaat heeft gevonden die het gezicht wordt van "het nieuwe denken"over ouderen op de arbeidsmarkt.

Asscher wil meer 50-plussers aan het werk
Asscher wil meer 50-plussers aan het werk (Foto: ANP)