Onrust bij Mercedes: stapt Niki Lauda op?

Ondanks alle klinkende zeges en glorieuze kampioenschappen is het allesbehalve pais en vree bij het Formule 1-team van Mercedes. De twee rijders van het team, Lewis Hamilton en Nico Rosberg, leven al langer op gespannen voet met elkaar, maar naar nu blijkt is ook de top van het team ten prooi gevallen aan interne rellen en meningsverschillen. Met name teambaas Toto Wolff en adviseur Niki Lauda zouden met elkaar overhoop liggen. Volgens The Daily Telegraph zouden de spanningen zo hoog oplopen dat bronnen rond Niki Lauda menen dat de oud-wereldkampioen het team eerdaags zal gaan verlaten.

Oorzaak van alle ellende is de jacht van Red Bull Racing op een nieuwe motorleverancier. Lauda zou met de eigenaar van het team, multimiljardair Dietrich Mateschitz, een overeenkomst hebben bereikt om Red Bull vanaf volgend jaar te voorzien van Mercedes-krachtbronnen. De Oostenrijker zou immers een groot voorvechter zijn van meer concurrentie in de sport. Wolff dacht daar echter anders over. De teambaas opperde bij het bestuur van Mercedes dat Mateschitz wel erg close zou zijn met de concurrenten van Volkswagen. De angst dat VW in de toekomst de sport zou betreden terwijl het via Red Bull data zou kunnen verkrijgen van Mercedes, was reden voldoende om de deal af te blazen. Sindsdien lijkt de liefde tussen Oostenrijkers Lauda en Wolff definitief voorbij en dreigt de eerste dus met opstappen.

De affaire laat echter meerdere sporen na. Wolff heeft door zijn optreden ook bij Formule 1-bazen Jean Todt en Bernie Ecclestone bepaald geen vrienden gemaakt. Doordat hij de deal opblies, hangt de toekomst van Red Bull Racing nu namelijk af van Renault. Blijven de Fransen in de sport actief, heeft Red Bull ook volgend jaar een motor. Renault heeft echter nog een financieel conflict met Ecclestone op te lossen en mochten zij zich daardoor alsnog besluiten terug te trekken, lijkt de toekomst van Red Bull in de Formule 1 aan een zijden draad te hangen.

Een officiële bekendmaking van de deal tussen Red Bull en Renault is dan ook nog steeds niet gedaan. Het antwoord van Red Bull-teambaas Christian Horner op de vraag waarom die aankondiging zo lang op zich laat wachten, lijkt door de hele affaire veelzeggend. “We hebben een overeenkomst voor volgend seizoen. Helaas kunnen wij door omstandigheden waar wij zelf geen invloed op hebben, nog niet bekend maken wat deze deal precies is. Misschien moeten jullie dat maar aan Toto vragen.”