Claim tegen Nederland, veel geld

Als de Khoisan in Zuid-Afrika hun zin krijgen, dan zou het de Nederlandse staat nog wel eens aardig wat geld kunnen gaan kosten. Enkele leden van dit volk zijn namelijk bezig om te kijken of ze herstelbetalingen kunnen krijgen. Dit zou nog wel eens consequenties kunnen hebben voor Nederland en Groot-Brittannië, de voormalige kolonisatoren van het Afrikaanse land.

"De koloniale machten zijn rijk geworden van ons land: onze diamanten en ons goud", aldus de voorzitter van de Gauteng Khoisan Council. Iemand met de typische Khoisan-naam John van Rooyen.

Hij deed zijn zegje tijdens het comité van de Zuid-Afrikaanse Mensenrechten. Van Rooyen stipte de marginalering van de Khoisan door de tijd heen aan.

De groep is erop uit om ervoor te zorgen dat er een betere afspiegeling van de Khoisan komt in de Zuid-Afrikaanse samenleving, op alle fronten. Zo wil men representanten in alle lagen van de regering en een officiële erkenning van de Khoisan-talen. Volgens van Rooyen voelen de Khoisan zich net zo buitengesloten van de maatschappij als homo's, lesbiennes en misdrijfslachtoffers.

De Khoisan is een volk van jagers-verzamelaars in het zuidelijk deel van Afrika. Ze verschillen qua uiterlijk nogal van omringende volken: hun huid is lichter en ze hebben amandel-vormige ogen. Een agrarische cultuur hebben ze nooit ontwikkeld, dit zou kunnen komen doordat er geen geschikte dieren daarvoor aanwezig waren. Enige belangstelling voor diamanten of goud hebben ze voor de komst van de Europeanen echter nog nooit gehad.

Buiten de marginale positie in eigen land is men ook boos op de Britten en de Nederlanders. Deze zouden de verschillende Khoisan-volkeren hebben verjaagd en hun rijkdommen hebben gestolen. En wat wil men dan? Heel voorspelbaar: dan wil men geld.

"We willen geld van de Britse Kroon en de Nederlanders. De eerste mensen die Jan van Riebeeck hier tegenkwam, waren geen Bantoes of Xhosa's. Het waren strandlopers. Dit is ons land."

"De kolonisten hebben geld verdiend aan de handel in diamanten, maakte slaven van ons volk en trokken vervolgens verder naar Johannesburg. Daar vonden ze goud. Hiermee hebben ze Europa opgebouwd. De Engelsen en de Nederlanders bevochten elkaar voor het recht op onze mineralen."

Buiten de gewenste grote sommen geld, hebben de Khoisan ook grote stukken land opgeëist.