Enschedeërs witheet na geluidstest moskee

Omwonenden van een nog te bouwen moskee in Enschede hebben witheet gereageerd op een geluidstest die de gemeente woensdag uitvoerde. Dat schrijven TC Tubantia en RTV Oost. Op de plek waar de moskee moet komen, klonk vanuit speciaal neergezette luidsprekers minutenlang de luide oproep tot gebed.

De islamitische gebedsoproep, de zogeheten azan, was in een ruim gebied rondom de Kuipersdijk te horen. De gemeente gaat voortvarend te werk, want er staat nog helemaal geen moskee. Pas begin volgend jaar beslist de gemeenteraad of de braakliggende grond wordt verkocht aan het Turks Cultureel Centrum, om zo de bouw van de moskee mogelijk te maken. En als die moskee er eenmaal staat, is het ook nog niet zeker dat de azan via luidsprekers mag worden verkondigd.

Niettemin werd er woensdagmiddag alvast uitvoerig getest met twee luidsprekers op 2,5 meter hoogte op een statief. Verschillende keren werd een geluidsopname afgedraaid die elders bij een moskee was gemaakt. Omwonenden reageerden witheet. Sommige bewoners willen 'nul geluid', anderen zijn bereid om in overleg tot een oplossing te komen. Ze vrezen echter dat het al een gelopen race is.

De Overijsselse PVV-fractie wil dat de islamitische gebedsoproep in Overijssel nooit meer te horen zal zijn. Fractievoorzitter Edgar Mulder roept de gemeenteraad van Enschede op om een einde te maken aan de gebedsoproep. Hij ageert ertegen dat woonomgeving er ongevraagd mee wordt geconfronteerd. 'Het is schokkend dat de laatste woorden die slachtoffers van islamterreur horen voor ze gedood worden, hier via luidsprekers verspreid worden!'