Groot en log mbo moet klein college worden

Grote mbo's moeten opgesplitst worden in kleinere delen, zogenoemde mbo-colleges. De scholen met meer dan 5000 studenten, dat zijn er tientallen, moeten vanaf komend jaar kleinschaliger worden. Maar wel onder de vlag van de grote instelling. Dat wil minister Jet Bussemaker (Onderwijs).

In een brief aan de Tweede Kamer doet Bussemaker donderdag haar plannen uit de doeken. De minister wil dat mbo-instellingen herkenbaarder worden voor zowel studenten, ouders, docenten en het regionale bedrijfsleven. 'Je studeert bijvoorbeeld niet aan het ROC van Amsterdam, maar aan het zorgcollege. Of je hebt je diploma gehaald aan het techniekcollege', zegt een woordvoerder van het ministerie.

Grote mbo's, soms zelfs met meer dan 20.000 studenten, kunnen onpersoonlijke onderwijsfabrieken zijn. Een mbo'er moet zich volgens Bussemaker geen nummer voelen in een grote logge organisatie waar hij of zij anoniem door de gangen loopt. De plannen moeten komend jaar doorgevoerd worden, vanaf 2017 gaat het meetellen in de kwaliteitsbeoordeling van mbo's.

Groot en log mbo moet klein college worden
Groot en log mbo moet klein college worden (Foto: ANP)