'2015 wordt warmste jaar ooit'

Het jaar 2015 wordt waarschijnlijk het warmste jaar dat ooit is gemeten. Dat komt vooral doordat er nog nooit zoveel broeikasgassen in de atmosfeer hebben gezeten als nu. Ook is dit jaar sprake van een sterke El Niño. Dat staat in een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN, dat woensdag is gepubliceerd.

El Niño is een terugkerend weerverschijnsel. Het zorgt voor opwarming van het zeewater in de Grote Oceaan, waardoor stromingen en windrichtingen veranderen en er over de hele wereld extreem weer kan ontstaan. In sommige jaren, zoals dit jaar, is het effect veel sterker dan in andere jaren.

De jaren 2011-2015 zijn samen de warmste periode van vijf jaar ooit gemeten, met veel extreme weersomstandigheden die voortkomen uit klimaatverandering. Daaronder zijn hittegolven in India en Pakistan en zware regenval met daaropvolgende overstromingen in delen van Zuid-Amerika, Noord-Afrika en China.

De gemiddelde temperatuur ligt nu 1 graad hoger dan in de pre-industriële samenleving. Dat is een mijlpaal, maar geen positieve, aldus de WMO. ,,Het is nu aan ons om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen. We hebben de kennis en de instrumenten", zegt topman Michel Jarraud van de WMO.

Maandag begint in Parijs de klimaatconferentie van de VN.

'2015 wordt warmste jaar ooit'
'2015 wordt warmste jaar ooit' (Foto: ANP)