'Meerderheid Britten wil uit EU'

Voor het eerst wil een meerderheid van de Britten uit de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling na de aanslagen in Parijs uitgevoerd in opdracht van de Britse krant The Independent. Voor het onderzoek zijn 2000 mensen ondervraagd en van hen is 52 procent voor de Brexit.

Peilingen door The Independent in juni, juli en september gaven nog een meerderheid van 55 procent voor blijven. Berichtgeving over de vluchtelingencrisis bracht enige verschuiving in oktober naar 53 procent voor blijven en 47 voor vertrek. Door de aanslagen in Parijs is de verschuiving verder doorgeschoten.

Voorstanders van het Britse vertrek komen vooral uit het kamp van de eurosceptische partij UKIP (93 procent) en van de Conservative Party van premier Cameron (54 procent). Een meerderheid van de aanhangers van Labour, Liberal Democrats, Schotse Nationale Partij en de Groenen is voor blijven.

De steun voor de EU is het grootst in Schotland met 60 procent, gevolgd door Wales met 56 procent. In Zuidwest-Engeland is slechts 40 procent voor EU-lidmaatschap en in Oost-Engeland 43 procent. Eind 2017 vindt in Groot-Brittannië een referendum plaats over de vraag of het land in de EU moet blijven.

'Meerderheid Britten wil uit EU'
'Meerderheid Britten wil uit EU' (Foto: ANP)