Arsenal onderuit bij WBA, Leicester City nieuwe koploper EPL

Arsenal heeft in strijd om een Premier League-titel belangrijke punten laten liggen. Op bezoek bij West Bromwich Albion werd ongelukkig verloren met 2-1.

De geschiedenis leerde voor aanvang van het duel met WBA, dat the Gunners het wel eens heel moeilijk konden krijgen. In de praktijk leek dat in eerste instantie mee te vallen. De confrontatie was aardig in evenwicht, maar Olivier Giroud bezorgde de Londense formatie na krap een half uur wel een voorsprong.

Een vrije trap van stylist Mesut Özit bereikte de Fransman, waarna de aanvaller van dichtbij het leder kon binnen tikken: 0-1. Met een geëmotioneerd gebaar wees de doelpuntenmaker naar de lucht om zo de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te eren.

Op aangeven van Chris Brunt zorgde James Morrison enkele minuten later voor de verdiende gelijkmaker. De vrije bal van de Noord-Ier kon door de Schot worden gevolleerd: 1-1. Vijf minuten daarna kon Mikel Arteta wel door de grond zakken toen hij een voorzet van McClean achter Petr Cech werkte: 2-1.

Het team van Wenger zocht nadrukkelijk de aanval in het tweede bedrijf, maar WBA verweerde zich kranig. Twintig minuten voor het einde leek invaller Joel Campbell Arsenal op gelijke hoogte te brengen, nadat zijn bewaker was uitgegleden. Maar de Costa Ricaan schoot te gehaast, waardoor zijn inzet geen doel kon treffen.

De slotfase was zowel spannend als ‘komisch’. Arsenal kreeg een penalty toegewezen nadat Alexis Sanchez werd neergehaald. Santi Cazorla ging achter de bal staan, met intimiderende WBA-spelers om hem heen. Het psychologische spelletje werkte, want op een kolderieke manier werkte de Spanjaar zijn inzet over het doel van de gastheren.

Dat Leicester City een wedstrijd wint in de Premier League mag geen verrassing meer heten. Jamie Vardy zorgde wél voor spektakel door Ruud van Nistelrooy te evenaren. Leicester City gaat door de 0-2 zege op Newcastle United even aan kop in de Premier League. De wedstrijd tussen Manchester City en Liverpool kan daar zaterdagavond alweer verandering in brengen.

Vardy mikte vlak voor de rust een memorabele treffer binnen voor hemzelf én Leicester. De spits evenaarde Van Nistelrooy door tien keer op rij het net te vinden in de Premier League. Daarmee was voor zijn ploeg nog niet gezegd dat de wedstrijd tegen Newcastle United gewonnen zou worden.

Dat uitsluitsel kwam er pas toen Leonardo Ulloa in de 62ste minuut de score verdubbelde. Ryad Mahrez kreeg een zee van tijd om de goal voor te bereiden en Ulloa profiteerde dankbaar van de voorzet. De defensie van Newcastle, met daarin onder meer Daryl Janmaat, bleef schutteren. Shinji Okzazaki miste een opgelegde kans om de 3-0 te maken, maar in tweede instantie mikte hij alsnog raak.

Naast Janmaat kregen ook de andere Nederlanders Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum een basisplek toebedeeld bij Newcastle United. Siem de Jong bekleedde een reserverol bij de Magpies.

Chelsea heeft in wat te boek stond als een degradatieduel goede zaken gedaan tegen Norwich City. Door een nipte 1-0 zege staat de ploeg nu op de vijftiende plek in de Premier League.

Het bekende verhaal bij Chelsea schreef zichzelf ook in de eerste helft tegen Norwich City uit. De Londenaren weten maar niet hoe ze het vizier op scherp moeten krijgen. Ondanks het prima veldspel werd dat niet uitgedrukt in de cijfers. Norwich had zichzelf achterin een duidelijke missie gesteld en dat ws Diego Costa uit zijn spel halen. De Spanjaard is inmiddels een bekend fenomeen in de Premier League, waaraan defensies steeds minder vaak een zware kluif hebben.

Het duurde ongeveer een uur toen Costa een momentje van afleiding in de Norwich-verdediging afstrafte. Een makkelijk weggegeven vrije trap zorgde ervoor dat Chelsea in een goede uitgangspositie kwam te staan. Met een vliegensvlugge aanval werd Costa bediend om de openingsgoal te maken.

In de slotfase van de wedstrijd hield Chelsea stand, waardoor de ploeg nu de vijftiende plek overneemt van Norwich City. De Blues staan op veertien punten uit dertien wedstrijden. Met het oog op de kleine verschillen in de Engelse competitie geeft dat hoop. Zo beschikt nummer zeven Everton over twintig punten.