'Doden en 170 gijzelaars in Radisson-hotel Mali'

Gewapende mannen hebben vrijdag een groot hotel in de Malinese hoofdstad Bamako aangevallen. Volgens plaatselijke media wordt in en rond het hotel Radisson in het centrum van de stad geschoten. Militairen en politie hebben het hotel omsingeld. De aanvallers hebben mogelijk mensen in gijzeling genomen.

Op het nieuwsforum kun je ook (onbevestigd) nieuws vinden over de gijzeling. 

Update 15:16 uur
 
Rond één uur waren circa 80 gijzelaars bevrijd van de  170. Dat meldde persbureau Reuters op basis van de Malinese staatsomroep. Op dit moment bevinden nog 137 mensen in het hotel. De aanvallers hebben zich volgens berichten verschanst op de zevende verdieping van het Radisson Blu hotel.

Het is onduidelijk of de mensen die nog in het hotel zijn, worden vastgehouden door de aanvallers of dat ze zich hebben verstopt. Ook is niet duidelijk of iedereen nog leeft. Het gaat volgens het hotel om 124 gasten en dertien personeelsleden.

Update 11.02 uur

Malinese en buitenlandse troepen hebben het gebied rondom het hotel afgezet. De aanval zou zich vooral concentreren op de zevende verdieping, waar personeel van Air France zou verblijven. Russia Today meldt dat er naast Air France-personeel ook werknemers van electronicagigant Thales en Franse militairen in het hotel verblijven. De Chinese staatsomroep zegt dat er ook Chinesen in het hotel aanwezig zijn.

Update 10.53 uur

Het is nog altijd niet precies duidelijk hoeveel terroristen zich in het hotel bevinden. AFP maakt melding van twee gijzelnemers, terwijl een bron binnen de beveiliging van het hotel het heeft over tien terroristen. Volgens een Ivoriaanse ex-minister, aanwezig in het gebied, lopen de terroristen rustig rond in het gehele hotel. De aanvallers zouden bij het hotel aangekomen zijn in een auto met diplomatiek kenteken. Ze zouden onder meer met granaten het hotel binnengedrongen zijn.

Het Radisson Blu in Bamako is een hotel dat veel gebruikt wordt door westerlingen in de Malinese hoofdstad. Er zouden zo'n 140 gasten en 30 medewerkers aanwezig zijn. Er gaan geruchten dat er tussen de vijf en tien doden gevallen zijn, waaronder Fransen en Belgen, maar deze berichten zijn nog onbevestigd.

Aanval op hotel in Malinese hoofdstad Bamako
Aanval op hotel in Malinese hoofdstad Bamako (Foto: ANP)