Einde voor omstreden taxidienst UberPOP

In Nederland is UberPOP vanaf vrijdag 12.00 uur verleden tijd. De omstreden taxidienst werd verdacht van het in georganiseerd verband overtreden van de taxiregels in de Wet personenvervoer. Woensdag werden de chauffeurs ingelicht over het besluit om te stoppen.

Het bedrijf Uber stopt naar eigen zeggen 'omdat het een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving'. UberPOP was actief in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Via de dienst konden particulieren ritten boeken bij automobilisten die hun diensten als taxichauffeur aanboden. Ze gebruikten daarvoor hun eigen auto, maar zonder het noodzakelijke blauwe kenteken en ook beschikten ze niet over een vergunning.

De goedkope taxidienst werd eind vorig jaar verboden door de rechter, maar bleef actief. De dwangsom per betrapte chauffeur was echter hoog: tot 50.000 euro. Het bedrijf Uber blijft in Nederland vertegenwoordigd met drie legale versies van de dienst.

Zwanenzang omstreden taxidienst UberPOP
Zwanenzang omstreden taxidienst UberPOP (Foto: ANP)