Koenders steunt vrije Russische pers

Omdat de onafhankelijke media in Rusland steeds verder onder druk komen te staan, gaat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) de vrije Russischtalige pers met 1,3 miljoen euro steunen.

"De Russische overheid voert een steeds strakkere regie op journalisten en mediaorganisaties", liet de bewindsman donderdag weten. "Desinformatie vanuit Moskou is een bedreiging voor de mediadiversiteit in alle landen waar Russisch wordt gesproken."

Met het geld gaat het onafhankelijke Free Press Unlimited een regionaal platform steunen waar Russischtalige media artikelen en nieuwsitems kunnen uitwisselen. Zo krijgen de Russische media volgens de minister de regie weer zelf in handen.

De persvrijheid in Rusland stond al flink onder controle van de autoriteiten, maar is na de bezetting vorig jaar van de Krim en de interventie in Oost-Oekraïne verder aan banden gelegd, meldde Freedom House dat onderzoek doet naar de persvrijheid.

Dat beeld kwam ook naar voren uit een onderzoek eerder dit jaar naar Russischtalige media. Koenders droeg een half miljoen bij aan het onderzoek. Als reactie op dit rapport gaat Nederland nu de onafhankelijke Russischtalige pers steunen.

"Door de onafhankelijke pers te stimuleren, willen we de beschikbaarheid van onafhankelijk nieuws verbeteren, zodat er voor het Russischtalige publiek wat te kiezen valt. Dat is direct in het Nederlands belang", aldus de bewindsman.

Koenders steunt vrije Russische pers
Koenders steunt vrije Russische pers (Foto: ANP)