Walters schiet Ierland naar EK

De Ierse voetballers hebben zich maandag ten koste van Bosnië-Herzegovina geplaatst voor het Europees kampioenschap van volgend jaar in Frankrijk. De equipe van bondscoach Martin O'Neill won in Dublin het tweede play-offduel met 2-0, wat voldoende was na de 1-1 vorige week in Zenica. Jonathan Walters maakte beide doelpunten.

Het duel stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. Die had een hoofdrol bij het openingsdoelpunt. Kuipers wees in de 24e minuut naar de stip, nadat de bal tegen de arm van de Bosnische verdediger Ervin Zukanovic was gekomen. Walters benutte de toegekende strafschop resoluut.

Voor Bosnië, waar oud-AZ'er Haris Medunjanin in de basis stond, werd de opdracht er daardoor wat lastiger op. De ploeg wist bij voorbaat al dat het minstens één keer moest scoren in Dublin om voor het eerst in de historie op het EK te verschijnen. Daarbij was de hoop vooral gevestigd op middenvelder Miralem Pjanic en spits Edin Dzeko, allebei spelers van AS Roma. Zij konden echter amper een bres slaan in de stugge Ierse defensie.

Derde deelname

Het was opnieuw Walters die halverwege de tweede helft doel trof. De speler van Stoke City kreeg de bal na een vrije trap zo voor de voeten en trapte via de binnenkant van de paal raak: 2-0. Bosnië ging daarop vol op jacht naar de 2-1, maar het was Ierland dat daardoor meer ruimte kreeg. Invaller Shane Long verzuimde een-op-een met doelman Asmir Begovic echter de 3-0 te maken. Diep in blessuretijd raakte de Bosniër Vedad Ibisevic nog de lat.

Voor Ierland wordt het de derde deelname aan een Europees eindtoernooi. Zowel in 1988 als 2012 sneuvelde het land in de groepsfase.

Walters schiet Ierland naar EK
Walters schiet Ierland naar EK (Foto: ANP)