Robben leidt Oranje langs Wales

Arjen Robben heeft vrijdag weer eens bewezen dat hij het Nederlands elftal kan helpen als de defensie de schade enigszins beperkt houdt. De aanvoerder van Oranje had met twee doelpunten een groot aandeel in de oefenzege op Wales: 2-3.

Het optreden van Robben in Cardiff riep de vraag op hoe de EK-kwalificatie was geëindigd als de aanvaller niet zo vaak had ontbroken en als Oranje eerder was teruggeschakeld naar een speelwijze met vijf verdedigers. Want in het eerste oefenduel na een mislukt kwalificatietoernooi koos Blind voor het systeem waarmee Oranje succes oogstte op het WK in Brazilië. Een simpele rekensom leerde de bondscoach dat Nederland sinds de mondiale eindronde in veertien duels maar liefst 23 tegentreffers incasseerde. Na overleg met dragende spelers als Arjen Robben en Wesley Sneijder besloot hij voorlopig voor een tactiek met drie centrale verdedigers en aanvallende backs te kiezen.

Louis van Gaal spijkerde de defensie van Oranje op het WK dicht, omdat hij dacht dat zijn ploeg zich anders niet kon meten met sterke ploegen als Spanje en Chili. Wales mag komende zomer weliswaar wel aan het EK deelnemen, maar dat land heeft weinig te bieden als de sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey ontbreken. Oranje mocht zich aanrekenen dat het met vijf verdedigers nog twee tegentreffers incasseerde tegen een vrij pover elftal.

Openingstreffer

Bas Dost opende in de 32e minuut met een kopbal de score na een mooie aanval. De spits van VfL Wolfsburg kreeg een kans op de positie die de gepasseerde Robin van Persie lang bekleedde. Blind maakte van de gelegenheid gebruik om Jordy Clasie, Terence Kongolo en Quincy Promes ook eens vanaf de eerste minuut aan het werk te zien.

Het povere Wales kwam in de 45e minuut op gelijke hoogte nadat Kongolo van dichtbij de bal tegen zijn arm kreeg geschoten. Doelman Jasper Cillessen keerde eindelijk eens een strafschop, maar was kansloos op de rebound van Joe Ledley. Net als op het WK bewees Robben dat hij het Nederlands elftal kan laten winnen als de ploeg de schade achterin beperkt weet te houden. Hij vond kort na rust weer eens de lange hoek na een fraaie dribbel (1-2).

Onder aanvoering van een uitblinkende Robben was Oranje na rust een stuk gevaarlijker dan in het eerste bedrijf. Met vijf verdedigers gaf de formatie ook nog kansen weg. George Williams miste voor open doel, maar Emyr Huws kopte even later wel raak (2-2). Wie anders dan Robben bezorgde Oranje uiteindelijk de zege.

Robben leidt Oranje langs Wales
Robben leidt Oranje langs Wales (Foto: ANP)