Koerden: 'IS verslagen en op de vlucht' in Sinjar

Het lijkt er op dat Koerdische peshmerga-strijders de Iraakse stad Sinjar in handen hebben. "IS verslagen en op de vlucht" twitterde de Koerdische regionale veiligheidsraad vrijdag. De strijders hadden op dat moment enkele belangrijke gebouwen in de stad in het noorden van Irak veroverd. Ook een belangrijke weg van Sinjar richting Syrië is in handen van de Koerden.

Die weg verbindt de IS-bolwerken Raqqa is Syrië en Mosul in Irak. Naar verluidt heeft de weg het zwaar te verduren gehad in de strijd. Het doel was dan ook onder meer om deze verbindingslijn door te snijden. 

De peshmerga begonnen in de nacht van woensdag op donderdag met 7500 strijders een groot offensief om de stad uit handen van de extremisten te bevrijden. Sinjar is sinds augustus vorig jaar in handen van IS. De terroristen hebben honderden burgers gedood en duizenden gevangen genomen. In de plaats wonen vooral jezidi's.

Vrijdagochtend vroeg meldde de regionale veiligheidsraad al dat de peshmerga de stad van alle kanten aan het binnen trekken waren. Donderdag was ook al sprake van peshmerga die Sinjar ingingen.

'IS verslagen en op de vlucht' in Sinjar
Koerden: 'IS verslagen en op de vlucht' in Sinjar (Foto: ANP)