Hoofd jeugdopleiding Jonk weg bij Ajax

Wim Jonk moet weg bij Ajax als hoofd jeugdopleiding. De Amsterdamse club is gesprekken begonnen met de oud-speler die moeten leiden tot een vertrekregeling. Ajax meldde dinsdag in een persbericht dat er een onoverbrugbaar meningsverschil is met Jonk over de invulling en de werkwijze van het technisch hart.

Jonk is een aanhanger van de visie van Johan Cruijff en meent dat de plannen van de beroemde nummer 14 onvoldoende worden doorgevoerd bij de club. Hij verschilde hierover van mening met de andere leden van het technisch hart, te weten directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp. Jonk was het niet eens met het aankoopbeleid en snapte niet waarom het eerste elftal en de jeugdteams niet in hetzelfde systeem voetbalden.

Jonk nam al een tijdje niet meer deel aan vergaderingen van het technisch hart omdat zijn stem naar eigen zeggen niet werd gehoord. Edwin van der Sar, de beoogd algemeen directeur van de Amsterdamse club, probeerde de Volendammer de laatste weken weer aan de tafel met Overmars, De Boer en Bergkamp te krijgen. De inspanningen van de oud-doelman leverden niet het gewenste resultaat op. Daarop besloot de leiding van Ajax afscheid van Jonk te nemen. Vorige maand vertrok adviseur Tscheu La Ling, eveneens een volgeling van Cruijff, al bij de huidige koploper van de eredivisie.

Dezelfde koers

Dolf Collee, algemeen directeur van Ajax, benadrukt dat de jeugdopleiding na het vertrek van Jonk dezelfde koers blijft varen. "De strategie blijft hetzelfde, de individuele ontwikkeling van onze talenten blijft centraal staan. "

Hij betreurt het vertrek van het hoofd jeugdopleiding. "De problemen in en rondom het technisch hart bleven bestaan, ook na veel pogingen om de leden nader tot elkaar te krijgen. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk bleek om alle leden aan boord te houden."Ajax gaat op zoek naar een vervanger voor Jonk.

Hoofd jeugdopleiding Jonk weg bij Ajax
Hoofd jeugdopleiding Jonk weg bij Ajax (Foto: ANP)