EL: AZ hard onderuit bij FC Augsburg

AZ heeft in de resterende twee wedstrijden van de groepsfase van de Europa League een klein wonder nodig om te overwinteren. De club uit Alkmaar ging donderdagavond met 4-1 onderuit bij FC Augsburg. Raúl Bobadilla scoorde drie keer voor Augsburg, terwijl AZ twee keer de lat en een keer de paal raakte.

Het besef dat er gewonnen moest worden was aanwezig bij AZ. De Alkmaarders oogden gretig en gingen goed om met de ruimte die Augsburg bood. Dat resulteerde na een minuut of tien in een goede mogelijkheid voor Markus Henriksen, maar de Noor raakte de paal. Het bleek de opmaat voor de slechte verhouding die de ploeg met het aluminium zou krijgen.

AZ had de controle, maar dat veranderde halverwege de eerste helft. De Paraguayaan Bobadilla schoot een vrije trap, na een overtreding op Paul Verhaegh, in een keer binnen: 1-0. AZ was het daarna kwijt en Augsburg profiteerde na ruim een half uur weer. Bobadilla liep om Jeffrey Gouweleeuw heen alsof hij er niet stond en passeerde Coutinho andermaal: 2-0.

Niet erg solide

Na de 2-0 zag het er niet naar uit dat de Alkmaarders een goed resultaat zouden boeken, maar in blessuretijd van de eerste helft kwam AZ toch terug in de wedstrijd. Derrick Luckassen bediende Janssen, die de bal fraai met de borst meenam en koelbloedig raak schoot: 2-1.

AZ leefde op door die aansluitingstreffer. Het oogde bij Augsburg achterin niet erg solide, waardoor er zeker mogelijkheden lagen voor de gasten. Het leek er vlak na rust al op dat Gouweleeuw de 2-2 aan liet tekenen, maar hij raakte de lat. Even later schoot ook Alireza Jahanbakhsh op de lat.

Na winterstop

Het leek wachten op de 2-2, maar het doelpunt viel toch aan de andere kant. De Zuid-Koreaan Ji Dong-Won profiteerde van mistasten van Gouweleeuw en schoot Augsburg naar 3-1. Een kwartier voor tijd gooide Bobadilla de wedstrijd op slot. Hij tikte simpel binnen, nadat Jop van der Linden weg gleed: 4-1.

AZ zal in de resterende wedstrijden tegen Partizan Belgrado (thuis) en Athletic de Bilbao (uit) vrijwel zeker twee keer moeten winnen om ook na de winterstop nog in de Europa League actief te zijn. Dat lijkt een lastige opgave voor de nummer laatst in poule L.