Nickelodeon: multiculturele Pieten, geen schmink

Opnieuw wordt er een nagel aan de doodskist van Zwarte Piet geslagen. Kinderzender Nickelodeon kiest voor ongeschminkte pieten, schrijft het AD. Sinterklaas wordt vergezeld door een multicultureel team. Schmink komt er niet aan te pas.

Nickelodeon is de zoveelste die zwicht voor de druk van een kleine groep mensen die klaagt over Zwarte Piet. Dat de zender overstag gaat, komt niet als een verrassing. Nickelodeon kondigde al eerder aan dat ze een andere insteek zouden kiezen voor het Sinterklaasfeest. Het resultaat is vanaf maandag te bewonderen in Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!, een serie die de kinderzender uitzendt.

Vorig jaar reageerde Nickelodeon ook al op de controverse rondom Zwarte Piet. Geplande uitzendingen met een traditionele Zwarte Piet werden van de buis gehaald en vervangen door een serie met alleen een Sinterklaas. Het bekende Sinterklaasjournaal van de NTR ging ook overstag. Halverwege de serie huppelden er ineens blanke Pieten door het beeld.

Volgens deskundigen maakt het kinderen niet uit welke kleur Zwarte Piet heeft, zolang ze maar cadeautjes krijgen. Het grootste deel van de Nederlandse gemeenten kiest bij de plaatselijke intocht voor traditionele Zwarte Pieten. Experts denken dat Zwarte Piet uiteindelijk overal op de schop gaat.

Ongeschminkte Pieten bij Nickelodeon
Geen schmink meer te bekennen bij het multiculturele Pietenteam van Nickelodeon. Foto: Nickelodeon