'Groningen beeft, gemeentehuis Marnehuizen in elkaar gestort'

Bij een aardbeving in Marnehuizen (gemeente De Marne) in Groningen zijn op dinsdagavond verschillende woningen zwaar beschadigd geraakt. Een aantal brandweermannen zijn vermist geraakt toen ze bewoners onder het puin vandaan wilden halen. De hulpdiensten schaalden al snel op naar GRIP2, om zo de hulpverlening beter te kunnen coördineren.

Het gaat hier om een oefening tussen de Veiligheidsregio Groningen, Defensie en Waterschap Noorderzijlvest om de civiel-militaire samenwerking in crisisbeheersing te versterken. Honderden hulpverleners oefenen mee in het nagebouwde dorp Marnehuizen, dat vaker voor oefeningen wordt gebruikt.

Tijdens oefenweek Alert voor Veiligheidsregio Groningen vinden twee grote veldoefeningen plaats in de Marnewaard. Op dinsdagavond 27 oktober is er een grootschalige inzetoefening waarbij op basis van een serie mogelijke hulpverleningsscenario’s (als gevolg van een aardbeving) eenheden van brandweer, politie, geneeskundige hulpdiensten en defensie zo realistisch mogelijk worden beoefend. Op donderdag 29 oktober wordt geoefend aan de hand van een scenario met een dreiging van hoogwater. Aan de oefenweek doen naast functionarissen van politie, brandweer, geneeskundige diensten en defensie en het waterschap ook tientallen deelnemers vanuit de gemeentelijke crisisorganisatie (Bevolkingszorg) mee.

Aan de oefening van dinsdagavond doen in totaal meer dan 300 hulpverleners en militairen mee. Daarbij wordt gebruikgemaakt van tientallen voertuigen en ondersteunend materieel van de deelnemende diensten. Om zo realistisch mogelijk te oefenen, wordt het dorp Marnehuizen op het moment dat de hulpverleners in actie moeten komen, ‘bewoond’ door ongeveer 130 figuranten en tegenspelers. De oefening op de dinsdagavond start om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Bekijk hieronder het live-verslag.