Beenhakker: "Deze generatie is egocentrisch niet egoïstisch"

De slechte prestaties van het Nederlandse voetbal ligt volgens Leo Beenhakker niet aan het talent, maar aan het mentale aspect van de nieuwe generatie voetballers in Nederland. Beenhakker reageert stellig in een gesprek met de NOS op de vraag of het Nederlandse voetbal in een crisis verkeert. "Ja. Je moet het ergens mee vergelijken. Als je kijkt naar het internationale voetbal dan is het crisis."

Er zijn geen schuldigen volgens de oud-trainer. "Er zijn een aantal factoren die even niet meezitten. Je bent altijd afhankelijk van het aanbod van talent. Laten we nou niet de arrogantie hebben dat we ons gewoon elk jaar weer kunnen meten met de grote voetballanden, met Duitsland, Italië, Spanje en Engeland. Kom op, we zijn een klein landje."

"We hebben gewoon een goede jeugdopleiding, dat is algemeen erkend. Alleen je hebt ook te maken met het aanbod van talent. Dat gaat met golfbewegingen. Als ik nu El Ghazi, Depay en Klaassen zie, die zijn niet slechter dan Van der Vaart en Sneijder op die leeftijd", gaat Beenhakker verder.

"Maar daar zat wel meer gif in. Het is moeilijk om met deze jochies om te gaan. Ze zijn moeilijker coachbaar. Dat kun je niet veranderen. Elke generatie heeft z'n kenmerken. Deze generatie is veel meer op zichzelf gericht. Deze generatie is egocentrisch niet egoïstisch. Ze leven in hun eigen wereld."

"Ik denk dat ik dat ook regelmatig terug zie op het veld. Ik zie elf getalenteerde goede spelers maar ik zie geen team. We moeten hier gewoon even doorheen", besluit Don Leo.