'Noorwegen verklaart oorlog aan Nederland'

Noorwegen ligt met Nederland overhoop om de haringvangsten in het Spitsbergen gebied. Nederlandse vissersboten worden weggejaagd met het dreigement dat ze anders aan de ketting worden gelegd. De strijd barstte los toen Noorwegen op eigen gezag besloot om een zone rondom het gebied tot 200 zeemijlen tot exclusief voor de Noren te verklaren, bericht het Leids Dagblad.

Daarnaast hebben de breivikingen nog een 'eigen volk eerst' regel ingevoerd rond Spitsbergen en mag er alleen nog worden gevist door schepen die al eerder in die wateren hengelden. Geheel toevallig zijn dat alleen Noorse schepen.

Rond de oorlogszone gelden Europese quota afspraken met Rusland, IJsland, de Faeröer eilanden en de Europese Unie (EU). De EU heeft een quota van 30.000 ton in het gebied.

Overleg tussen Brussel en de breivikingen heeft tot nu toe niets opgeleverd. Een door Brussel gestuurde delegatie maakte direct rechtsomkeert na een nors Noors 'Ikke!' (Nee!). Vervolgens liet Europa het daar maar bij en is er geen verdere actie meer ondernomen.