Levend monument voor slachtoffers dodendraad

De grens van het Brabantse Zundert en het Belgische Wuustwezel krijgt een levend monument van 20.000 witte krokussen. Schoolkinderen plantten donderdag de eerste 10.000 bolletjes, de rest volgt zondag tijdens de officiële openingshandeling door de burgemeesters van beide plaatsen.

De bloemenrij van 10 kilometer lang markeert de zogeheten dodendraad, een elektrische draadversperring die het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog neerzette tussen België en het neutrale Nederland. Op de dodendraad stond 2000 volt.

Met de versperring wilden de Duitsers voorkomen dat smokkelaars, spionnen en deserteurs de grens over trokken. Vluchtelingen die voor het plaatsen van de draad naar Nederland waren uitgeweken, waren jarenlang gescheiden van hun familie. Bij pogingen de elektrische grens te passeren, kwamen zo'n duizend mensen om.

De witte krokussen refereren aan de witte isolatoren op de dodendraad en wit is de kleur van de vrede, aldus initiatiefnemer de stichting Verhalis. Geld voor het project wordt bijeengehaald via crowdfunding.

Levend monument voor slachtoffers dodendraad
Levend monument voor slachtoffers dodendraad (Foto: ANP)