Turnsters Oranje na 40 jaar terug op Spelen

De Nederlandse turnsters hebben zich zaterdag bij de WK verrassend als team geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio. In de immense ESS Hydro van Glasgow turnden Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej, Lisa Top, Tisha Volleman, Lieke en Sanne Wevers gezamenlijk de wedstrijd van hun leven. Het leverde het team een niet verwachte score van 222,354 punten op, goed voor de achtste plaats. In de avonduren kwam ook Zwitserland bij lange na niet aan die score.

De beste acht landen zijn rechtstreeks gekwalificeerd voor de Spelen, de landen negen tot en met zestien moeten op een kwalificatietoernooi in april in Rio strijden om de resterende vier tickets. Onder meer gastland Brazilië, Frankrijk en turntopland Roemenië zijn veroordeeld tot die omweg. Nederland was op de Spelen van Montreal 1976 voor het laatst met een team turnsters vertegenwoordigd op de Spelen.

De prestatie van de Nederlandse vrouwen kwam onverwacht. Vooraf werd eigenlijk alleen rekening gehouden met een route naar de Spelen via de achterdeur, op het zogenoemde testevent. Nu keert het zestal dinsdag ook nog terug voor de teamfinale. Lieke Wevers kwalificeerde zich als vijfde (geschoond, maximaal twee turnsters per land) voor de meerkampfinale van donderdag. Sanne Wevers en Thorsdottir komen zondag uit in de toestelfinale op balk.

Turnsters Oranje na 40 jaar terug op Spelen
Turnsters Oranje na 40 jaar terug op Spelen (Foto: ANP)