Schurft bij negen vluchtelingen in Reuver

Hulpdiensten zijn vrijdagavond massaal uitgerukt naar sporthal De Schans in Reuver, waar een noopopvang voor asielzoeker is ingericht. Dat gebeurde vanwege een uitbraak van de besmettelijke huidziekte schurft, zo meldt 1Limburg. Eerst werd gedacht dat dertig vluchtelingen schurft hadden, maar dat bleken er in de loop van de avond negen te zijn.

Eerder op de dag werd al duidelijk dat er vanuit Swalmen vluchtelingen in Reuver zouden aankomen bij wie schurft was vastgesteld. De negen patiënten komen bij Eritrea. De GGD is aanwezig in de opvanglocatie om te kijken hoe de uitbraak van de ziekte kan worden bestreden. Volgens de gezondheidsdienst worden de besmette patiënten behandeld en is de situatie onder controle.

Van de 170 vluchtelingen in Reuver komen er 48 uit Eritrea; zij krijgen allemaal medicatie tegen schurft. De andere vluchtelingen in het centrum komen uit Syrië; van hen is niemand besmet. De Syrische en Ertitrese vluchtelingen worden in de sporthal apart gehouden. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen uiterlijk 72 uur in Reuver blijven.

Schurft is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Het is een vervelende, maar geen ernstige ziekte, De aandoening is goed te behandelen. Het is belangrijk dat mensen in de directe omgeving van de patiënt met schurft meebehandeld worden, ook wanneer zij helemaal geen jeuk of huidafwijkingen hebben.