Extreemrechts struint inspraakavonden af

Leden van extreemrechtse groeperingen zoals de Nederlandse Volks-Unie (NVU) bezoeken regelmatig informatie- en inspraakavonden over de opvang van asielzoekers. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Boze burgers zijn voortdurend zichtbaar bij de inspraak- en informatieavonden die gemeenten organiseren. Ze roeren zich omdat ze de komst van een (tijdelijk) asielzoekerscentrum niet zien zitten. Nu blijkt dat de bijeenkomsten ook mensen trekken die helemaal niet in de betreffende wijk of gemeente wonen.

De extreemrechtse beweging NVU geeft nu toe dat ze hun leden dergelijke bijeenkomsten laat bezoeken. 'Iedereen met een mening zou die moeten kunnen verkondigen, of je nu uit de buurt komt of niet', zegt NVU-leider Constant Kusters tegen De Telegraaf. 'Het is een open democratie. Wij doen alles om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk asielzoekerscentra komen, op een legale en vreedzame manier.'

Verschillende gemeenten uitten hun zorgen over bezoek van buitenaf bij voorlichtingsbijeenkomsten. Zo vond de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het publiek bij een inspraakavond geen goede afspiegeling van de buurt. Ook de onrustig verlopen bijeenkomst in Steenbergen trok volgens burgemeester Joseph Vos veel volk van buitenaf.