Asielzoekers zijn evenredig verdeeld over arme en rijke wijken

Er kan weer een vooroordeel naar het rijk der fabelen worden verwezen. De opvangcentra die op dit moment worden gebruikt door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn bijna evenredig verdeeld over de rijke en arme wijken in ons land. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

RTL legde de postcodes van alle 74 opvanglocaties van het COA naast de inkomstengegevens van het CBS. Daaruit blijkt dat 16 locaties in de rijkste buurten staan, en 16 in de armste. Opvallend detail, in de armste buurten zijn de protesten tegen de komst van een azc het heftigst.

17 andere locaties staan in buurten die net iets rijker zijn dan gemiddeld, terwijl 21 locaties staan in buurten die juist iets armer zijn dan gemiddeld. Van vier postcodes zijn bij het CBS geen inkomensgegevens bekend.

De rijkste buurt waar vluchtelingen worden opgevangen staat in Leemkuil in Wageningen. Mensen die in dit gebied wonen hebben twee maal zoveel poen als de gemiddelde Nederlander. De armste wijk waar een azc staat is Limmel in Maastricht.