'Pensioenstelsel is bijna beste ter wereld'

Nederland heeft na Denemarken het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat stelde adviesbureau Mercer maandag op basis van eigen onderzoek.

Mercer legt jaarlijks de pensioenstelsels van vijfentwintig landen langs een meetlat met vijftig indicatoren. Dankzij een toename van het spaartegoed van huishoudens stak Nederland op die lijst dit jaar Australië voorbij. Dat land moet nu genoegen nemen met de derde plaats, voor Zweden en Zwitserland.

In Nederland verbeterde volgens Mercer vooral de mate waarin het pensioen voorziet in een leefbaar minimuminkomen. De score voor de toekomstbestendigheid nam echter af. Ondanks de stijging op de ranglijst zien de onderzoekers nog ruimte voor verbetering in Nederland. Zo kan de overheid het aantrekkelijker maken om extra te sparen voor het pensioen en moet opgebouwd kapitaal beter beschermd worden tegen fraude of faillissement van werkgevers.

Eerste plaats
De onderzoekers onderstreepten het belang om pensioenstelsels aan te passen aan de stijging van de levensverwachting. "Zonder aanpassingen kan die niet het hoofd worden geboden en staan pensioenstelsels onder grote druk. Nederland loopt in deze discussie behoorlijk voorop", aldus Mercer.

Nederland maakt volgens het adviesbureau volgend jaar een goede kans om de eerste plaats op de pensioenranglijst te pakken. "Dan gaat de index namelijk rekening houden met het fenomeen dat de pensioendatum gekoppeld is aan de sterftetrend. Nederland is een van de weinige landen waar dat al het geval is", aldus pensioendeskundige Tim Burggraaf.

'Pensioenstelsel is bijna beste ter wereld'
'Pensioenstelsel is bijna beste ter wereld' (Foto: ANP)