Jonge sollicitanten melden meer discriminatie

Steeds meer jongeren maken melding van discriminatie bij hun zoektocht naar een baantje of stage. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van twee recente uitspraken. Een scholiere werd geweigerd voor een bijbaantje en een student voor een stageplek. In beide zaken oordeelde het college dat de werkgever discrimineerde. Dit jaar heeft het college al vier keer eerder uitspraak gedaan in soortgelijke zaken.

De scholiere van Iraanse afkomst solliciteerde bij een motel naar een baantje in de bediening, maar werd afgewezen. Omdat de vacature op de website bleef staan besloot zij het ruim drie weken later nog een keer te proberen. Dit keer gebruikte zij een Nederlands klinkende naam en verving zij haar eigen foto door een van een blond meisje. Deze keer nodigde het motel haar wel uit voor een sollicitatiegesprek.

In de tweede zaak solliciteerde een student van Afghaanse afkomst naar een stageplek. Ook hij werd afgewezen. Diezelfde dag besloot de student nog een keer te solliciteren, maar dit keer met een verzonnen Nederlands klinkende naam. Een paar uur later werd hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Jonge sollicitanten melden meer discriminatie
Jonge sollicitanten melden meer discriminatie (Foto: ANP)