Purmerend zegt nee tegen azc

Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum waar vluchtelingen terechtkunnen. De gemeenteraad stemde er maandagavond in meerderheid tegen. De gemeente gaat wel onderzoeken of er kleinschalige noodopvang kan worden gerealiseerd in de gemeente.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend om hulp gevraagd. Er was sprake van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een permanent azc, maar dat ziet de raad in deze vorm niet zitten. Wel was er in de raad steun voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een status hebben.

De raadsvergadering was besloten en publiek was niet welkom. Ondanks dat kwamen er tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties voor de vluchtelingen.

De kwestie zorgde de afgelopen weken al voor veel beroering in de plaats. Eind september stond de noodopvang van vluchtelingen ook al op de agenda van de gemeenteraad. Daar stroomden bezorgde en verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen.

Purmerend zegt nee tegen azc
Purmerend zegt nee tegen azc (Foto: ANP)