'IPA-drinkers zijn sadisten'

Collegae en kennissen die hun koffie zwart drinken, kan je maar beter in de gaten houden. Op de redactie hadden we al een tijdje het vermoeden, een Oostenrijks onderzoek heeft het nu ook aangetoond: liefhebbers van een bittere smaak hebben vaker dan andere mensen neigingen tot sadisme, narcisme en psychopathische trekjes.

De wetenschappers namen de proef op de som met 500 vrijwilligers. Als eerste werd hun gevraagd naar hun voorkeur qua drank en eten. Voor dat doel kregen ze een lijst met verschillende items, gelijkmatig verdeeld over de smaken zoet, zuur, bitter en zout. De proefpersonen konden op een schaal van zes aangeven hoe ze tegenover dat item stonden. Dat kon variëren van 'sterke afkeer' tot 'sterke voorkeur'.

Vervolgens kregen de proefkonijnen vier vragenlijsten te verwerken, waarin werd uitgediept hoe ze mentaal in elkaar zitten.

Hierbij moet gedacht worden aan vragen die laten zien in hoeverre een persoon bereid is tot agressie over te gaan, hoe hij (of zij) staat tegenover machiavellisme, sadisme, vriendelijkheid en dat soort geneuzel. Middels de vragen kon men een goed beeld krijgen van de innerlijke wereld en de persoonlijkheidskenmerken van de ondervraagden.

Voor de zekerheid en omdat wetenschappers tot in den eeuwigheid een stelling blijven proberen onderuit te halen, is de proef nog een keertje herhaalt met 450 mensen. De resultaten waren gelijk aan het eerste onderzoek.

Het antwoord is in de eerste alinea al weggegeven, dus het zal voor de oplettende lezer niet als een verrassing komen dat mensen met 'donkere' trekjes de voorkeur gaven aan dingen als gin-tonic, selderij, radijsjes, hoppig bier, zwarte koffie en dat soort leuks.

Voordat mensen te hard van stapel lopen en preventief liefhebbers van IPA gaan ruimen: het bewijst natuurlijk niet dat het omgekeerde ook waar is. Het onderzoek bewijst alleen dat sadisten, narcisten en dat soort leuk volk een sterke voorkeur voor bitterheid hebben. Andere enthousiastelingen van bittere smaken zijn niet per se ook sadisten.

Het onderzoek is hierrr te bekijken.