'Het energieakkoord is een farce'

"Het energieakkoord is een farce. Eigenlijk is het gewoon beschamend. Er is geen visie en de focus ligt op de verkeerde zaken." Het verbaast Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid, niet dat er steeds meer vrees komt dat de doelen uit het Energieakkoord niet worden gehaald. Hij pleit voor een nieuw en scherp energiedeltaplan.

Toen meer dan veertig partijen het akkoord in 2013 sloten, was Rotmans al kritisch. "De houdbaarheid leek me zeer beperkt en ik vreesde al dat het akkoord halverwege moest worden opengebroken omdat het niet ging lukken. Dat lijkt helaas te gebeuren, het plan gaat ten onder aan stroperigheid en bureaucratie."

Volgens de hoogleraar gaat het akkoord veel te veel over stroom en vooral over windenergie. "Over windmolens in zee, en op het land. En dan zet je de discussie meteen vast, want daar ben je voor of tegen. Dat zorgt dus alleen maar voor verdeeldheid. De discussie zou over warmte moeten gaan, dat is 80 procent van ons energiegebruik, met als centrale vraag: hoe gaan we naar een gasloze economie?"

Het kan nog ten goede keren, denkt Rotmans. Hij pleit voor groot denken, een deltaplan, waarin een miljoen woningen energieneutraal worden gemaakt in tien jaar, de gaskraan in Groningen dichtgaat en de zware industrie wordt aangepakt. "Dán ben je concreet bezig en dat leidt tot snellere resultaten. Want hiermee komen we er niet, met dit soort maatregeltjes."

'Het energieakkoord is een farce'
'Het energieakkoord is een farce' (Foto: ANP)