'Corrupte' Hayatou neemt taken Blatter over

Issa Hayatou uit Kameroen neemt bij de wereldvoetbalbond FIFA de taken over van de geschorste voorzitter Sepp Blatter. De 69-jarige Hayatou geldt binnen het FIFA-bestuur als 'senior vicepresident'. Volgens de FIFA-statuten is die na de voorzitter de hoogste in rang. Hayatou voert al sinds 1988 de Afrikaanse voetbalbond aan en behoort sinds 1990 tot het uitvoerend comité van de FIFA.

Blatter werd donderdag voor negentig dagen geschorst, net als zijn rechterhand Jérôme Valcke (de secretaris-generaal) en UEFA-voorzitter Michel Platini. De Franse oud-voetballer zit sinds 2002 in het uitvoerend comité van de FIFA. Platini is daar een van de acht vicevoorzitters. Bij de UEFA zullen zijn taken worden overgenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar, de eerste vicepresident. Michael van Praag is de vijfde vicevoorzitter van de UEFA.

Hayatou lijkt overigens ook geen schone handen te hebben. Zo is hij in 2010 in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het aannemen van steekpenningen bij de verkoop van de tv-rechten van het WK voetbal van 1990. Ook zou de Kameroener volgens The Sunday Times 1,5 miljoen dollar smeergeld aangenomen hebben om Qatar aan het WK van 2022 te helpen.

Hayatou neemt taken Blatter over
Hayatou neemt taken Blatter over (Foto: ANP)