John Ewbank: cijfers productie Koningslied incorrect

John Ewbank houdt vol dat hij niets heeft verdiend aan de productie van het Koningslied. Staatssecretaris Sander Dekker meldde dinsdag aan de Tweede Kamer dat van de 550.000 euro die het Koningslied heeft gekost ruim een ton opging aan de productie. "Dat is incorrect", reageerde Ewbank woensdag in RTL Boulevard.

"Ik heb een rondje gebeld, wij kwamen tot nul euro", zei Ewbank die bij zijn medecomponisten polste wat zij voor hun werk kregen. "En ik durf ook wel te zeggen dat de artiesten het belangeloos hebben ingezongen."

Volgens Ewbank kostte de opname van het Koningslied 'nog geen 5000 euro'. Voor het gebruik van de Wisseloord Studios is volgens Ewbank 2500 euro betaald. "Mijn studio was gratis en ik heb de lunch en het diner zelf betaald."

Staatssecretaris Dekker meldde dinsdag dat 105.937 euro naar de componisten, artiesten, studiokosten en videoclip is gegaan. "Aan het bedrag voor de productie wordt de videoclip gehangen, maar dat is eigenlijk promotie", zei Ewbank. "Ik zou niet weten wat die clip heeft gekost."

Volgens de componist gaat er 'ergens iets mis'. "Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat bij de schrijvers een onkostenpost stond van tussen de 5000 en 10.000 euro. Maar wij hebben gewoon niets gekregen."

John: cijfers productie Koningslied incorrect
John: cijfers productie Koningslied incorrect (Foto: BuzzE)