Knot kraakt belastingbesluit kabinet

De regering heeft een kans gemist om de Nederlandse economie te versterken door af te zien van de hervorming van het belastingstelsel. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, woensdag tijdens een bijeenkomst met journalisten.

"We hadden graag gezien dat het belastingregime was herzien, zodat het meer wordt gericht op groei", zei Knot over het kabinetsbeleid. "Daar is wisselgeld voor nodig in de vorm van lastenverlichting. Dat geld is er niet altijd. Dus als je de lasten, zoals nu, verlicht zonder het belastingsysteem te verbeteren, dan mis je een kans om de economie te versterken. Je weet niet hoeveel van die mogelijkheden je nog krijgt."

Knot benadrukte het belang om de economie te beschermen tegen schokken, nu de risico's in de wereldeconomie weer groeien. "Het wordt steeds moeilijker om te voorspellen waar het gevaar vandaan komt. Daarom moet je weerbaarheid inbouwen in je systeem."

Regels

Op dat vlak herhaalde hij de opvatting van DNB dat de regels op de huizenmarkt verder moeten worden verscherpt. Daarbij moet het bedrag dat kan worden geleend voor de aankoop van een huis volgens de centrale bank verder omlaag. "Dat beschermt consumenten", aldus Knot. "Het eigen geld dat dan wordt ingelegd, zorgt voor een buffer bij dalende prijzen."

Knot wees erop dat het woningbeleid voor de periode tot 2018 is vastgelegd. "Er is dus ruim de tijd om na te denken over het beleid na 2018. Ik verwacht dat het gezonde verstand daarbij zegeviert."

Knot kraakt belastingbesluit kabinet
Knot kraakt belastingbesluit kabinet (Foto: ANP)