Fiscus loopt miljarden mis door ontduiking

De Nederlandse staat loopt miljarden euro's mis doordat rijke Nederlanders hun geld via vennootschappen in belastingparadijzen verbergen voor de Belastingdienst. Dat zegt Jan van Koningsveld maandag in Nieuwsuur. De oud-FIOD-rechercheur promoveert woensdag aan de Tilburg University op een studie naar het misbruik van vennootschappen met belastingvoordelen, de zogeheten offshore-vennootschappen.

Uit zijn studie blijkt dat rijke Nederlanders 129 miljard euro hebben gestald in brievenbusfirma's in landen als de Maagdeneilanden, Seychellen en Kaaimaneilanden. Volgens Van Koningsveld gebruiken ook criminelen die landen om geld weg te sluizen of wit te wassen.

Hij zegt dat er in Nederland talloze advocatenkantoren gespecialiseerd zijn in het oprichten van brievenbusfirma's. "Door de ingewikkelde constructies die vaak bestaan uit firma's in meerdere landen en met meerdere bankrekeningen, is het voor justitie en de fiscus uiterst ingewikkeld om het misbruik van deze firma's aan te pakken." Volgens hem is het nog lang niet duidelijk hoeveel geld er exact wordt onttrokken aan de Belastingdienst. "Er speelt zich nog veel af in het donker. Het wordt tijd dat we ook dat deel gaan ontmaskeren."

Fiscus loopt miljarden mis door ontduiking
Fiscus loopt miljarden mis door ontduiking (Foto: ANP)