GroenLinks: opvang vluchtelingen moet anders

De opvang van vluchtelingen in Nederland moet helemaal anders. Asielzoekers moeten eerlijk over alle gemeenten worden verdeeld en tegelijk moeten de opvanglocaties kleinschaliger worden. Dat biedt allerlei voordelen waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nu geen oog en oor voor heeft, vindt GroenLinks.

Kleine opvanglocaties zijn makkelijker te organiseren dan massale opvangcentra en het vergroot bovendien het draagvlak binnen gemeenten en onder de bevolking. Die zijn nu vaak beducht voor de komst van vele honderden vluchtelingen tegelijk. Ook voor de asielzoekers zelf zijn kleinere centra prettiger om te verblijven en daarnaast versnelt dit de integratie in de samenleving, stelt Tweede Kamerlid Linda -ikbeneenmarokkaan- Voortman van GroenLinks, ook namens tien wethouders van haar partij.

Volgens GroenLinks is het COA nu vaak te abrupt en rigide naar gemeenten toe en is er weinig ruimte en tijd voor overleg. De opvangorganisatie kiest volgens Voortman uit financiële overwegingen alleen voor grootschalige opvangplekken. Voortman neemt dat het COA op zich niet kwalijk maar wijt deze houding aan een slechte aansturing en financiering door het Rijk.

Ze gaat haar plan woensdag voorstellen aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een debat over de vluchtelinginstroom.

GroenLinks: opvang vluchtelingen moet anders
GroenLinks: opvang vluchtelingen moet anders (Foto: ANP)