Quinsy Gario presenteert weer Afrovibes

Dichter, anti-Piet, professioneel racismeroeper, aandachtshoer en performance artist Quinsy Gario is de presentator van de twaalfde editie van het Afrovibes Festival, dat van 7 tot en met 17 oktober in de Randstad plaatsvindt. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Op podia in de vier grote steden en Eindhoven worden concerten, toneelstukken en dansvoorstellingen opgevoerd van kunstenaars uit Zuid-Afrika. De omstreden Gario verwierf de afgelopen jaren veel bekendheid als een van de meest fervente haters van Zwarte Piet. In die hoedanigheid spande hij ook een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam. De dichter kwam vorige maand in botsing met burgemeester Eberhard van der Laan toen Gario hem verweet dat de jaarlijkse herdenking van de dood van Kerwin Duinmeijer moest wijken voor Sail Amsterdam. Dit bleek niet zo te zijn.

De commotie is voor de organisatie van Afrovibes geen reden om af te zien van de presentator. "Hij heeft inzicht in het festival, het werk van internationale makers en maakt de koppeling naar het Nederlandse publiek", legt een woordvoerster uit. "Uiteraard is hij een persoon met eigenzinnige opvattingen. Maar dat past goed binnen het festival waar eigenzinnige, diverse en alternatieve opvattingen een platform krijgen."

Hoogtepunten zijn dit jaar optredens van de Zuid-Afrikaanse Hammond-organist Black Moses Ngwenya en de 'diner-experience' We are here. Tijdens de theatrale maaltijd vertellen vluchtelingen persoonlijke verhalen en worden scenes uit hun leven nagespeeld door acteurs. Uit dit project moet de theatervoorstelling Normal Life voortkomen, waarin Afrikaanse vluchtelingen vertellen hoe het is om in Nederland te leven zonder vaste woning of verblijfsvergunning. Ook treedt de Haagse formatie Kern Koppen een aantal maal op met de Zuid-Afrikaanse rapper Zuulboy.

Quincy Gario presenteert weer Afrovibes
Quinsy Gario presenteert weer Afrovibes (Foto: BuzzE)