Mormonen in paniek om bloedmaan

De bloedmaan van afgelopen nacht heeft in religieuze kringen voor veel opschudding gezorgd. Zo zou Jezus (om maar iemand te noemen) gisteren terugkomen op de aarde, de eindtijd aanbreken of zou er iets aangrijpend gebeuren in Israël. Maar de grootste paniek was er schijnbaar onder de Mormonen in de Amerikanse staat Utah. En dan met name in de hoofdstad Salt Lake City.

Gedroogd voedsel, noodrantsoenen en allerlei gereedschap die je nu eenmaal nodig hebt na een ramp is er nauwelijks nog te krijgen. De aanhangers van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beter bekend als Mormonen, waren er namelijk van overtuigd dat er gisteravond rampspoed op de agenda stond. De wereld zou vergaan, Utah zou worden getroffen door een aardbeving, een militaire invasie, de technologie zou uitvallen of iets anders leuks zou gebeuren. Ze hebben er trouwens een marge van tien dagen bij bedacht, dus de kans is aanwezig dat we alsnog aan de beurt zijn,

Leden van de rare sekte (ze hebben de drie-eenheid weer uit elkaar getrokken) hebben de laatste maanden gevuld met het bouwen van schuilkelders, het kopen van zaklantaarns, dekens, tenten en het aanleggen van een voorraad, wat natuurlijk altijd handig is wanneer de wereld vergaat.

De conclusie dat er iets vreselijk op het spel stond/staat heeft men gehaald uit een van de vele onfeilbare boeken die aan de mens geopenbaard is. In dit geval betreft het hun eigen Book of Mormon. Een soort bijbel, maar dan met een door een sterveling ingegeven tekst, gedicteerd door een gestorven Indiaan die later een Engel geworden is. Ook speelden astronomie, de Hebreeuwse kalender, de zwakke economie en de wereldpolitiek een rol.

Een lokale winkel, gespecialiseerd in diepvriesvoedsel, heeft de afgelopen paar dagen zeer goede zaken gedaan. De laatste twee maanden was de omzet met 500 procent gestegen. Een beetje apocalyps is dan ook echt een zegen voor de middenstand.

Ondanks dat de NASA duidelijk heeft uitgelegd dat er geen meteoriet met een jezusgang op aarde zal neerklappen en er verder geen enkele aanwijzing is dat god de vulkaan onder Yellowstone-park eindelijk laat klappen houdt de lokale bevolking stug vast aan een vorm van paniek die we eigenlijk alleen van Amerikanen kennen.

Rode manen zijn redelijk zeldzaam, dus de winkeliers hoeven er niet op te rekenen dat dit elke maand gaat gebeuren.