Ajax moeilijk te passeren in Eredivisie

Met een nieuwe defensie evenaarde Ajax in het gewonnen thuisduel met FC Groningen (2-0) al vroeg in het seizoen een clubrecord. Het elftal van oud-topverdediger Frank de Boer bleef voor de zevende thuiswedstrijd op rij in de eredivisie zonder tegentreffer. Dat gebeurde eerder in 1987 en 1997.

Ajax tegen FC Groningen was een wedstrijd waarin het gemis van een makkelijk scorende spits zich weer eens liet voelen bij de thuisclub. Arek Milik verprutste niet alleen drie dotten van kansen maar verzuimde ook Amin Younes een bijna niet te missen mogelijkheid te gunnen. Keeper Jasper Cillessen hoefde wederom nauwelijks in actie te komen. De laatste tegentreffer in een thuiswedstrijd in de eredivisie voor Ajax dateert alweer van 15 februari toen Hakim Ziyech voor FC Twente in de ArenA scoorde.

"Dat was vorig seizoen vaak aan Jasper te danken maar nu verdedigen we met de hele ploeg", vindt trainer De Boer. "We storen voorin al en spelen vrij compact. Ik denk ook dat het geen toeval is dat we nu zes van de zeven competitiewedstrijden zonder tegentreffer zijn gebleven. Onze verdediging heeft ook aan snelheid gewonnen."

Tete
Van de defensie van vorig seizoen hebben alleen doelman Cillessen en Joël Veltman hun positie behouden. Mitchell Dijks krijgt de voorkeur boven Nicolai Boilesen. Jairo Riedewald heeft de vertrokken Niklas Moisander al doen vergeten en Kenny Tete speelde Ricardo van Rhijn uit de eerste elf. Tete vermaakt de fans van Ajax met de ene na de andere succesvolle tackle. Dijks is sterk en snel en Veltman en Riedewald verstaan de kunst een middenvelder of aanvaller in te spelen.

Nemanja Gudelj veroverde tegen FC Groningen niet alleen vaak de bal maar verzilverde ook een vrije trap (1-0). Invaller Viktor Fischer besliste het duel met een fraaie actie en al even mooie stiftbal (2-0). "Bergkampiaans', omschreef De Boer de mooie treffer. ,,Ik ga hier even van genieten", stelde de Deen.

Bazoer
Absolute uitblinker bij Ajax was Riechedly Bazoer. "Hij speelde zijn allerbeste wedstrijd in het eerste van Ajax", zei De Boer. Bazoer betrok de nieuwe assistent-trainer Orlando Trustfull bij het defensieve succes van Ajax. "Hij laat veel beelden zien, zodat we ons kunnen verbeteren", zei de middenvelder die met Ajax donderdag op Molde stuit en zondag zijn oude ploeg PSV weer tegenkomt.

Uitgerekend PSV was vorig seizoen met snelle counters in staat de defensie van Ajax te ontregelen (1-3). "Maar ik vind ons nu compacter en beter staan", zei De Boer.

Ajax moeilijk te passeren in eredivisie
Ajax moeilijk te passeren in eredivisie (Foto: ANP)