IS-satire verwijderd uit angst voor aanslag

Bij de 'Passion for Freedom' expositie in Londen zijn kunstwerken weggehaald die de terreurgroep Islamitische Staat (IS) persifleren. De Mall Galeries heeft de stukken verwijderd omdat de politie bang is dat de beveiliging van de galerie niet voldoende is. De expositie gaat over vrijheid in de breedste zin van het woord, dus ook van expressie en meningsuiting.

Het is niet dat het om schokkende beelden gaat zoals we die van IS zelf gewend zijn. De kunstenares Mimsy heeft voor haar werken, getiteld 'ISIS Threaten Sylvania', de karakters uit de 'Sylvanian Families' gebruikt. Deze zich als mens gedragende beestjes staan niet bepaald bekend om hun radicale levenswijze. Juist door die onschuldigheid vond de kunstenares het een goed plan om er een aantal in een zwart gewaad te tuigen en om te toveren tot IS-strijders.

De werken laten een beeld zien van onschuldige dieren die rustig van hun dagelijkse leven aan het genieten zijn. Maar op elk beeld staat een groepje radicale konijnen, vossen, muizen en egels op de loer om de pret te komen bederven. Voor de kunstenares, met Syrische achtergrond, is dit voor haar een manier om haar zorgen over het islamitisch fascisme dat door IS wordt opgedrongen te uiten.

Dat de politie bezorgd is over deze werken is wel enigszins opmerkelijk te noemen. De schattige diertjes staan in schril contrast met wat er nog meer op de expositie is te zien. Zo zijn er op de expositie veel controversiële beelden te vinden, met name over vrouwenrechten in de moslimwereld. Een beeld waarbij een naakte vrouw symbolisch wordt gestenigd is schijnbaar minder 'gevaarlijk' dan een paar als terroristen verklede konijntjes.

Schokkende beelden dit natuurlijk (Foto: Mimsy)
Schokkende beelden dit natuurlijk (Foto: Mimsy)