Dodental Mekka opgelopen tot 717

In Saudi-Arabië zijn donderdag ruim honderd doden gevallen in het gedrang bij de bedevaart in Mina, vlak bij Mekka. Er zouden 390 gewonden zijn. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Update 12.07 uur:
Het dodental is inmiddels opgelopen tot 310 doden, het aantal gewonden zou op minstens 450 liggen. De chaos ontstond in de zogenaamde 'Straat 204', een weg vanuit het tentenkamp bij Mina richting Jamarat. Op die plaats gooien pelgrims ritueel stenen naar drie pilaren om zo de duivel te verdrijven.

Dergelijke ongelukken gebeuren vaker bij de jaarlijkse hadj pelgrimstocht. In 2006 lieten meer dan 360 mensen het leven toen ze vertrapt werden in de menigte. 1990 was een echt rampjaar, dat jaar vielen er ruim 1.400 slachtoffers nadat er paniek uitbrak in een tunnel.

Update 15.13 uur
Het aantal bedevaartgangers dat in Mina, bij Mekka, is doodgedrukt in het gedrang is donderdag opgelopen tot 717. Ten minste 805 mensen zijn gewond geraakt. Dat hebben de Saudische autoriteiten gemeld. De slachtoffers komen uit verschillende landen.

Ze werden onder de voet gelopen op de hoofdroute van Mina naar Jamarat, toen twee grote groepen gelovigen tegelijk aankwamen op een kruispunt. Jamarat is een zuilenrij waar de pelgrims het ritueel van de steniging van de duivel uitvoeren door steentjes naar de zuilen te gooien.

In en rond Mekka zijn miljoenen moslims samengekomen voor de hadj, de jaarlijkse bedevaart. Honderdduizenden van hen zijn in Mina ondergebracht in enorme tentenkampen.

1990

Door het massale karakter zijn er in het verleden al vaker doden gevallen tijdens de hadj, de jaarlijkse bedevaart. Het tot nu toe dodelijkste jaar was 1990, toen 1426 pelgrims overleden bij paniek in een voetgangerstunnel tussen Mekka en Mina. Sindsdien zijn allerlei maatregelen genomen om de mensenmassa in goede banen te leiden.

Nog geen twee weken geleden kwamen in Mekka 107 mensen om het leven toen een bouwkraan omviel op de grote moskee in het bedevaartsoord. In die moskee staat het centrale heiligdom van de islam, de Ka'aba, waar moslims tijdens de bedevaart zeven keer omheen lopen. 

Ruim 100 doden bij bedevaart Mekka
Ruim 100 doden bij bedevaart Mekka (Foto: ANP)