Serieus doemscenario voor Verstappen in F1

Het dreigement van Red Bull is serieus. Als de Oostenrijkse sportdrankfabrikant volgend seizoen geen motor heeft waarmee hij vooraan kan rijden in de Formule 1, dan trekt het bedrijf de twee renstallen terug. Topman Helmut Marko herhaalde woensdag op de website van de Formule 1 nogmaals dat doemscenario voor Max Verstappen, die voor Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull, rijdt.

De twee teams van Red Bull moeten in 2016 een andere motor hebben, omdat de samenwerking met Renault wordt beëindigd. Aangezien Mercedes al heeft geweigerd motoren te leveren aan de concurrent, blijft Ferrari over als enige serieuze kandidaat. Volgens Marko is Red Bull in gesprek met Ferrari, maar er is nog geen overeenkomst. Een ding is zeker, zegt Marko: Ferrari moet Red Bull een krachtbron leveren die gelijkwaardig is aan die van het eigen fabrieksteam.

"Uit de Formule 1 stappen is een serieuze optie. Als onze renstallen niet beschikken over een competitieve motor, is er geen toekomst voor Red Bull Racing. Dat besluit kan al vallen na de slotrace van dit jaar in Abu Dhabi", aldus Marko, die goed bevriend is met teameigenaar Dieter Mateschitz. "Wij zijn klant en betalen voor een product. Renault kan ons niet de motor leveren waarmee we vooraan kunnen rijden, dus daarom stoppen we die samenwerking."

Aan de coureurs ligt het niet, benadrukt Marko. Red Bull rijdt met Daniel Ricciardo en Daniil Kviat, Toro Rosso heeft Verstappen en Carlos Sainz. "Alle vier doen het goed, de jonkies zelfs beter dan verwacht. De coureurs zijn dus niet het probleem, wel de ondermaatse prestaties van de krachtbron van Renault."

Serieus doemscenario voor Verstappen
Serieus doemscenario voor Verstappen (Foto: ANP)