Beslissing uitlevering Polanski wegens verkrachting uitgesteld

Een Poolse rechtbank heeft de beslissing over de uitlevering van filmregisseur Roman Polanski aan de VS uitgesteld tot 30 oktober. De Verenigde Staten willen dat Polanski terechtstaat in een zedenzaak uit 1977. Toen de regisseur destijds veroordeeld dreigde te worden tot een gevangenisstraf voor seks met een 13-jarig meisje verliet hij het land. Omdat het een minderjarige betrof gold het per definitie als verkrachting.

De VS vaardigde destijds een arrestatiebevel tegen hem uit. Nadat de 82-jarige filmmaker vorig jaar aan de slag ging met een film in Polen vroeg de VS het land om Polanski uit te leveren. "Het was belangrijk voor me om in de rechtszaal aanwezig te zijn en ik ben blij dat alle documenten die mijn advocaten hebben ingeleverd in overweging zijn genomen", reageerde een opgeluchte Polanski na de zitting dinsdag.

De regisseur van onder meer Rosemary's Baby, Chinatown en The Pianist hoopt dat zijn hernieuwde verdediging de rechter ervan overtuigt dat hij al voldoende gestraft is voor de zaak. Hij stelt dat hij de aantijgingen destijds al had toegegeven en vervolgens 42 dagen in de gevangenis doorbracht. Als de rechter in de volgende zitting toch oordeelt dat Polanski uitgeleverd moet worden, moet de Poolse minister van Justitie nog definitief beslissen of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Het slachtoffer, Samantha Geimer, gaf in 2003 aan dat de zaak wat haar betreft buiten alle proporties is opgeblazen. "Hij heeft een fout gemaakt maar heeft daar al de prijs voor betaald." In 2008 zei ze dat ze wilde dat Polanski gewoon kon worden vergeven. "Het is geen fijne herinnering maar ik kan ermee leven", aldus Geimer.

Beslissing uitlevering Polanski uitgesteld
Beslissing uitlevering Polanski wegens verkrachting uitgesteld (Foto: BuzzE)