Prijs levensreddend medicijn asociaal verhoogd door zakenman

De prijs van een medicijn dat al 62 jaar op de markt is, werd plots verhoogd van $13,50 naar $750 nadat een ex-hedgefondsmanager het bedrijf achter het medicijn heeft opgekocht. Het medicijn wordt gebruikt om levens te redden en wordt verkocht onder de merknaam Daraprim. Een paar jaar geleden kostte het medicijn nog $1.

Het medicijn wordt veel gebruikt voor het behandelen van de infectieziekte toxoplasmose. Vooral mensen met een slecht immuunsysteem lopen risico op deze ziekte.

De recente prijsverhoging heeft veel ophef veroorzaakt onder medici. Sommigen zijn bang dat ziekenhuizen het medicijn niet meer zullen inkopen omdat het te duur voor ze is. De Infectious Diseases Society of America en de HIV Medicine Assocation hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar het bedrijf waarin wordt geklaagd over de prijsverhoging. Ze noemen het "onverdedigbaar voor de medisch kwetsbare mensen in onze samenleving", wordt in de New York Times vermeld.

Judith Adberg van de Icahn School of Medicine zegt dat dokters nu wellicht goedkope, maar minder effectieve medicijnen moeten voorschrijven.

De hedgefundmanager Martin Shkreli, die verantwoordelijk is voor de prijsverhoging, verdedigt zijn keuze. Hij wijst erop dat er winst op het medicijn gemaakt moet worden zodat dit geïnvesteerd kan worden in onderzoek naar nieuwe medicijnen. Daarnaast vertelt hij dat het gebruik van dit medicijn te verwaarlozen is, waardoor de impact op de gezondheidszorg beperkt is.