2016 uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek'

Organisaties in de boekenwereld hebben 2016 uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek'. Zij vinden dat er alle reden is om het boek "groots te vieren", ondanks de negatieve berichten over boeken en lezen die de laatste jaren regelmatig verschenen. "Er zou steeds minder gelezen worden, boekhandels hadden het zwaar en bibliotheken moesten sluiten."

Maar er is veel positiefs te melden, vinden de Koninklijke Bibliotheek, de stichting CPNB, het Letterkundig Museum, de Leescoalitie en de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. "De bibliotheken krijgen meer jeugdleden, in de boekenverkoop zit een stijgende lijn en op populaire festivals als Lowlands is de literaire programmering niet meer weg te denken."

Jaarlijkse boekencampagnes pakken in 2016 extra uit en en er komen nieuwe literaire evenementen en activiteiten, zoals de 'Verkiezing van het Belangrijkste Boek'. Nederland en Vlaanderen zijn volgend jaar gastland op de Frankfurter Buchmesse, een van de grootste boekenbeurzen ter wereld.

2016 uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek'
2016 uitgeroepen tot 'Jaar van het Boek' (Foto: ANP)