Schooldirecteur noemt N-VA'ers nazi's

In de Belgische stad Ronse is een de directeur van een basisschool geschorst nadat hij zich discriminerend had uitgelaten. Eddy Desmet, zoals de man heet, had een mailtje gestuurd naar een minister Homans, met onder andere de mededeling dat kinderen van N-VA'ers niet welkom op de school zijn.

De N-VA is een grote politieke partij in België, qua gedachtegoed is het een soort mix van de PVV en VVD.

Desmet deed zijn uitlatingen nadat Homans had laten weten dat vluchtelingen die in eigen land een woning bezitten, wat haar betreft geen recht hebben op een sociale huurwoning in België. Een uitspraak die ze later wat nuanceerde.

Via de digitale snelweg liet Desmet de minister vervolgens weten dat N-VA'ers niet welkom zijn op zijn school. Ook omschreef hij de Vlaams-nationalisten als 'nazi's en afgietsels van oorlogsmisdadigers'. Verder liet hij weten dat volgens zijn leerlingen Bart de Wever (de partijvoorzitter van de N-VA) alleen nog een Hitler-snorretje nodig heeft.

Dat leverde hem dus een schorsing en een aanklacht op. Desmet overweegt zelf ook om juridische stappen te ondernemen, want hij is boos dat Homans een privémailtje in de openbaarheid gebracht heeft.

Vanochtend hebben tientallen ouders geprotesteerd bij de basisschool. Ze vinden de schorsing van de directeur een stap te ver. "Hij heeft altijd zijn nek voor ons uitgestoken. Nu is het aan ons om hetzelfde te doen", klonk het in het Oost-Vlaams of een variant daarvan.