Japanse rugbyers verslaan Zuid-Afrika in grootste WK-stunt ooit

De Japanse rugbyers hebben op het WK in Engeland voor misschien wel de grootste stunt ooit gezorgd op een WK. In het Brighton Community Stadium wonnen de Brave Blossoms een epische wedstrijd van tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika, de openingswedstrijd van groep B. De zege kwam perfect uit voor Japan, dat over vier jaar het WK zelf organiseert.

Na acht minuten opende Ayumu Goromaru de score voor Japan dankzij een penalty, hoewel hij enkele minuten later de kans miste om de 0-3 score te verdubbelen. Een try van Francois Louw en de conversie van Pat Lambie brachten de topfavorieten in groep B echter weer langs Japan: 7-3. Dat duurde tot een half uur na het begin van de wedstrijd, want een try van Michael Leitch en de conversie van Goromaru brachten Japan weer op een 7-8 voorsprong. Dit was opnieuw geen lang leven beschoren, nadat Bismarck du Plessis door de Japanse verdedigen brak en de score - na de conversie van Lambie - op 12-10 bracht, de ruststand.

In de tweede helft werd duidelijk dat Japan niet van plan was om op te geven, nadat Goromaru nog een penalty benutte: 12-13. Wederom duurde het niet lang voor de Springboks reageerden en dit keer was het Lood de Jager die de try maakte. Nog twee penalties brachten Japan weer op gelijke hoogte en na een uur spelen stond het zeer verrassend weer gelijk: 22-22. Adriaan Strauss maakte relatief simpel de vierde try van de Zuid-Afrikanen, maar nog geen tien minuten later kwam Japan wéér terug: Goromaru maakte de try en de conversie en bracht Japan met tien minuten te spelen op 29-29.

Karne Hesketh schrijft geschiedenis met de winnende try voor Japan (Foto: Getty)

De laatste tien minuten waren ongekend spannend en een penalty van Handré Pollard bracht Zuid-Afrika opnieuw op voorsprong: 32-29. In de 79e minuut werd Coenie Oosthuizen van het veld gestuurd en daar wilde Japan koste wat het kost van profiteren. Ze kregen een kans om een penalty te nemen op een prima positie, wat drie punten en dus een gelijkspel op zou leveren. De mannen van coach Eddie Jones moesten daar echter niks van weten en bleven volle bak gaan voor de try - vijf punten - en dus de volle winst. Na een minutenlang en enorm fel gevecht brak Japan eindelijk los van de verdediging. Karne Hesketh stond vrij en rende de bal over de lijn voor een historische overwinning: 32-34.

Om de stunt van Japan enigszins in context te plaatsen: op de vorige zeven WK's speelde Japan in totaal 24 wedstrijden. In 1991 werd tegen Zimbabwe de enige zege behaalt op een eindtoernooi. Zuid-Afrika daarentegen speelde achttien groepswedstrijden op WK's en won er zeventien: alleen van Engeland werd ooit verloren. Nog nooit kreeg Zuid-Afrika zoveel punten tegen in een WK-wedstrijd.