2400 Russen vechten voor IS

Ongeveer 2400 Russen hebben zich aangesloten bij Islamitische Staat. Bovendien vechten ongeveer 3000 mensen uit de voormalige Sovjet-republieken in Midden-Azië voor de extremisten. Dat zeiden de autoriteiten in Moskou vrijdag.

Moskou is de belangrijkste bondgenoot van het Syrische bewind. Rusland blijkt vorige week ladingen wapens naar Syrië te hebben gevlogen. Syrië sluit niet uit dat het Rusland ook vraagt om militairen te sturen.

Rusland heeft veel belang bij succes in de strijd tegen IS. Het Kremlin wil niet dat de oorlog in Syrië overslaat naar de Kaukasus. Daar vechten moslimextremisten al jaren tegen het Russische leger, in gebieden als Tsjetsjenië en Dagestan. De fundamentalisten hebben de afgelopen jaren een paar bloedige aanslagen gepleegd in Rusland.

Volgens de Verenigde Naties hebben ongeveer 22.000 buitenlanders zich aangesloten bij militante groeperingen in landen als Irak, Syrië en Libië. Frankrijk is met enkele duizenden jihadisten het belangrijkste herkomstland in Europa. Enkele honderden Nederlanders zijn naar IS gegaan, van wie ongeveer dertig om het leven zijn gekomen. Ongeveer 35 mensen zijn teruggekeerd.

2400 Russen vechten voor IS
2400 Russen vechten voor IS (Foto: ANP)