Kostwinner gaat erop achteruit

De gezinnen met een kostwinner gaan er flink op achteruit, zo bericht het Reformatorisch Dagblad. De kabinetsplannen voor volgend jaar doen het verschil in belastingdruk tussen kostwinners en tweeverdieners toenemen. Alleenverdieners gaan twee tot vijf keer zo veel belasting betalen als tweeverdienersgezinnen. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen op basis van het deze week gepresenteerde belastingplan.

Naast de verlaging van de belastingtarieven zijn het vooral de aanpassingen van de heffingskortingen die grote gevolgen hebben voor het verschil in belastingdruk. De arbeidskorting wordt verhoogd, wat dubbel zo positief is voor tweeverdieners. Ook stijgt de inkomensafhankelijke combinatiekorting die alleen geldt voor tweeverdieners met kinderen. De afbouw van de overdraagbare algemene heffingskorting voor niet-werkende partners, die in 2009 al ingezet is, is ook negatief voor de gezinnen met een kostwinner.

Een tweeverdienersgezin waarbij de twee partners bij elkaar opgeteld 40.000 euro per jaar verdienen, betaalt slechts 1998 euro belasting. Een eenverdienersgezin waarbij de kostwinner 40.000 euro per jaar binnenhaalt, betaalt wel 10.172 euro belasting. Dat is meer dan vijf keer zoveel.

Teunissen voert namens een echtpaar uit Landgraaf een rechtszaak om de fiscale benadeling van alleenverdieners aan te vechten. Volgens hem is er discriminatie op basis van leefvormen en een schending van de mensenrechten.

De SGP doet ook een duit in het zakje en noemt het verschil 'niet eerlijk'. Kamerlid Dijkgraaf wil via een amendement de verdere afbouw van de overdraagbare heffingskorting stoppen. Hij wil dat financieren door de inkomensafhankelijke combinatiekorting te verlagen.

Volgens het Nibud hebben kostwinners met een inkomen van 30.000 tot 40.000 het slechter dan gezinnen in de bijstand. Rutte zegt 'het probleem te zien', maar het lastig te vinden om er wat aan te doen.